Партньор:
Адвентната българска мреж@
Кой е онлайн
  • В момента има 1 посетител в сайта.

История

“Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да видят добрите ви дела и да прославят вашия небесен Отец, Който е на небесата.” (Матей 5:16)
Тези думи на Исус, изречени в планинската проповед, са прекрасно пожелание и към  вярващите адвентисти от град Костенец. Началото на адвентното дело в града започва, когато в град Септември се заселва едно семейство Стоилка и Стефан Табакови, но само съпругата е вярваща. За първи път Стоилка чува за евангелската вест през 1947 година от Райна Нешева, живееща през това време в село Ветрен, на 6 километра от град Септември. В продължение на две години Стоилка Табакова се обучава при Райна Нешева.
Адвентната вест е занесена от Стоилка в село Момин Проход през 1951 година, където се преселват със своят съпруг Стефан. Стоилка Табакова занася вярата в Исус и на семейството на своя брат – Стоян и Стоилка Кацарови.
Съпругът на Стоилка Табакова, Стефан, е железничар по професия, затова те отново сменят своето местожителство – този път в град Ихтиман. Там живеят от 1951 до 1956 година. Тук Стоилка се запознава с Недялка Мирчева. Двете се включват в кореспондентен библейски курс, воден от София. Кръщават се през 1953 година.
Атанас Спасов Атанасов чува за Евангелието от сина на Атанас Пеев. Това се случва около 1949 година. Впечатлен от чудните истини на Евангелието, Атанас Атанасов се включва в библейски курс от 22 теми. През 1952 година отбива военната си служба в град Хасково. Там се запознава с пастор Станчо Димов, който е служител на местната църква. При него служи като войник и Атанас Гроздев. След отбиване на военната си служба Атанас Спасов се връща в град Костенец и започва да работи в складове на едро. Там среща Стоян Кацаров, брат на Стоилка Табакова. Стоян се кръщава през 1957 година, а една година по-късно и неговата съпруга – Стоилка Кацарова.
Атанас Спасов пък сключва своя завет с Исус Христос малко по-късно – през 1971 година. Така тази групичка от няколко души от Ихтиман, Костенец и Момин Проход започва да посещава богослуженията в град Септември, където се събирали вярващите от региона.
За малката групичка вълнуващо преживяване е участието им в обряда Господна вечеря, който се провежда в църквата в град Септември. В този ден вярващи адвентисти от село Ветрендол, град Белово, Ихтиман, Момин Проход, Бодрово се събират и възпоменават смъртта и възкресението на Исус.
През месец януари 1968 година в Костенец се заселва Надежда Доцева от София, която е член на църквата от 1957 година. Семейство Стоян и Стоилка Кацарови и техните деца – Никола и Светослав заедно с Надежда Доцева се събират на богослужение в махалата “Трите къщи”. Това е първото място, където се провеждат самостоятелни богослужения на вярващите от този регион.
На 22 септември 1968 година се кръщава и Славчо Кацаров. Постепенно групата от вярващи адвентисти нараства. Обслужва ги пастор Станчо Димов, който провежда редовно библейски курс в домовете на Петър и Люба Кацарови, Никола и Йорданка Кацарови и Славчо и Верка Кацарови. В резултат на упоритата работа на пастор Димов на 29 май 1971 годна завет с Исус сключват 5 души: Атанас Спасов, Иван Симеонов, съпругата му, Надежда, дъщеря му, Мария, и Йорданка Кацарова. С тази малка група от вярващи се поставя началото на организираното дело в Момин Проход.
На 27.12.1070 година Верка се омъжва за Славчо Кацаров. Тя идва от с. Божурово, Русенски окръг. В продължение на 20 години – от 1971 до 1991 година групата адвентисти се събират на богослужение в дома на Славчо и Верка Кацарови. А в периода 1971-1989 година младата църква Костенец се обслужва от пастор Димитър Стойчев от гр. Пазарджик.
В периода 1990-1992 година служител на църквата в град Септември е Димитър Колев. Младият и енергичен пастор започва да посещава и вярващите в с. Момин проход. Пастор Колев полага доста усилия и с неговото съдействие се закупува къща в град Костенец. Вярващите се преместват от Момин проход в Костенец.
Пастор Димитър Колев прави Евангелизация в Читалището на град Костенец. Има висока посещаемост. От тази Евангелизация трайно се заинтересували за вестите на Евангелието Илка Коцева, Златинка Спасова, Величка Харизанова и дъщеря й, Мария. Така, на 08.05.1993 година към църквата чрез кръщение се присъединяват още 5 души: Бойко Гълъбов, Илка Коцева, Златинка Спасова, Величка Харизанова и Мария Харизанова.
Започват ремонтни работи в новозакупената къща. След доста труд сградата е превърната в прекрасен молитвен дом, в който и днес вярващите се покланят на Бога.
Като проповедник в този район в периода 1992 до 1994 година работи и Илия Крушкин със своята съпруга Димитринка. Подобно на предишните си колеги и той провежда библейски курсове и Евангелизации. След Крушкин служител е Димитър Одрински. Следващият служител, който обслужва църква Костенец, е Иван Пенев със своята съпруга Златинка. В този период се кръщават Илияна Тенева, Стоянка Стоименова от с. Габровица, Цветанка Гьондерска и майка й Верка Паунова.
Около 1996 година от църква Самоков идва и семейство Владимир и Христина Владимирови, които с ентосиазъм се включват в живота на църквата.
В периода 1995-2000 година църквата е обслужвана от пастор Михаил Контаров, който по това време е назначен като служител на църква Стамболийски.
До 28.05.2000 година членовете на църква Костенец наброяват вече около 21 души.
След това за служител на църквата е назначен Александър Богданов и съпругата му Мими Богданова, които служат в църква Костенец 10 години.
Провеждат се местни Евангелизации в град Костенец – от пастор Едуард Кешишян и Рубен Ривейра от Доминиканската република. Евангелизацията на Ривейра се провежда в местното читалище. Много атрактивен, Рубен Ривейра спечелва симпатиите на посетителите. Малко след неговата Евангелизация се кръщават няколко души.
В последните няколко години към църквата се присъединяват и семейство Владимир и Славка Анчини от град Долна баня, Делка, Лозанка Николова, Мария, Никола Кацаров, Пенка Стефанова, Валентина Данкина и младото семейство Тихомир и Мариана Димитрови.
Днес църква Костенец е сборна църква от вярващите от град Костенец, гр. Момин проход, гр. Долна баня, село Габровица.
Трябва да се отбележи, че в църква Костенец, макар и малка, има и деца. В църквата порастват Елка, Симеон Владимиров, Алберт Градев, Красимир Руменов.
Понастоящем църквата се обслужва от проповедник Стоян Петров и пастор Ярослав Янков и се състои от 32 члена.
Бог да благослови усилията на всеки вярващ от църква Костенец за завършване на Христовото дело!

Online Библия
Анкета

Колко често изследвате Библията

Резултати

Loading ... Loading ...
Статистика